Powerball

Exakt hur detta gigantiska lotteri började är delvis höljt i dunkel men den första dragningen i direktsänd tv skedde 1996. Dock startade föregångaren Lotto America någon gång 1988 och det spelet bytte namn till Powerball den 19 april 1992. Från starten använde man för första gången i USA två trummor med kulor i. Det var en ny idé och det ökade vinstchanserna främst för småvinster. Själva idén med två trummor har senare anammats av många lotterier världen över. Förklaringen till att spelet är så populärt är att vinstsummorna är skyhöga och att det är väldigt lätt att spela Powerball. Precis som i Svenska Spels olika spel kan man köpa färdiga lottorader i Powerball, man behöver alltså inte sitta själv och klura ut den bästa raden.

Powerball är tillåtet i 45 av USA:s stater samt District of Columbia, Jungfruöarna och Puerto Rico. Med hjälp av modern teknik kan man spela Powerball trots att man befinner sig i Sverige. Spelet handlar om att pricka in en lottorad, vilket inte är speciellt komplicerat, särskilt som det går att köpa färdiga rader som är genererade av en slumpgenerator. Då spelet helt är styrt av slumpen blir sådana rader lika bra som de man knåpar ihop själv. Två dragningar i veckan gör spelet populärt, det är ju möjligt att bli mångmiljonär varje vecka och dessutom två gånger! Dragningarna sker i direktsänd tv onsdagar och lördagar klockan 10.59 amerikansk tid. I Sverige kan du både köpa lotter i Powerball och se dragningarna på webben.

Så här är spelet upplagt

Powerball går till så att vid dragningen finns det två trummor med bollar i som ska dras för att få vinnande nummer. I den ena trumman finns det 69 vita bollar och i den andra trumman finns det 26 röda bollar. Vid dragningen dras det fem vita bollar och bara en röd boll. Har någon en rad som innehåller alla sex numren har den vinnaren fått en jackpott. Man vinner även om man bara lyckas pricka in ett rätt nummer, men då är vinsterna små. Vinstsummorna är förutbestämda med undantag för jackpotten som ökar ju fler som satsar. Den tar sig dock aldrig under 40 miljoner amerikanska dollar. Den lägsta insatsen är två dollar men kan utökas genom så kallat power play, vilket ökar alla vinsters storlek proportionellt mot insatsen förutom de två högsta vinsterna.

Plattformar

Om du vill spela Power Ball och bor i Sverige är det lättast att gå in på Lottolands eller MultiLottos webbplats, där hittar du flera spel av samma typ. Där kan du även spela direkt online genom att fylla i den digitala kupongen och betala dina lotter med ditt bankkort eller e-plånbok. Det går utmärkt att göra från din mobiltelefon eller surfplatta. Kupongen är elektronisk så du kan inte tappa bort den. Vinsterna sätts i de flesta fall direkt in på ditt konto.

Så vinner du

I Powerball kan du vinna både stort och smått. Du ska välja fem vita nummer och ett rött nummer. Har du alla rätt vinner du minst 40 miljoner dollar men du även kan vinna med så lite som ett enda rätt nummer. Din chans att vinna är ungefär 1 på 25 att vinna. Så här ser vinstplanen ut: 5 vita och 1 röd = jackpott, 5 vita = 1 miljon dollar, 4 vita och 1 röd = 50 000 dollar, 4 vita eller 3 vita och en röd = 100 dollar, 3 vita eller 2 vita och 1 röd = 7 dollar och slutligen 1 vit och 1 röd eller bara 1 röd = 4 dollar. Du kan genom att spela Power Play mångdubbla dina vinster. Power play kostar från 1 dollar upp till 10 dollar.

Power Play gäller på vinsterna från 1 röd upp till 4 vita och 1 röd. Ett exempel; 3 vita och 1 röd ger dig 100 dollar. Om du satsar ytterligare 1 dollar vinner du istället 200 dollar. Du ökar vinsten storlek för varje ytterligare dollar du satsar, i det här fallet kan vinsten med Power Play bli maximalt 1 000 dollar. Om du får en jackpott talar vi om helt andra summor. Den största jackpotten som Powerball har delat ut var på 13 miljarder kronor som visserligen skulle delas på tre vinnare men som ändå blev en helt okej summa. Missar du den röda bollen men har sex rätt vinner du cirka 8,3 miljoner kronor. Spelet är ett rent turspel så det lönar sig inte att försöka fundera ut några strategier.

Sammanfattning

Powerball är ett amerikanskt lottospel som har världsrekord i utbetalningars storlek. En jackpott kan bli på flera miljarder kronor. Spelet går att spela i Sverige online på ett antal webbsajter. Det gäller att pricka in fem nummer av 69 samt ett nummer av 26 för att få en jackpott. En rad kostar 2 dollar att spela men du kan satsa på Power Play och på så sätt öka dina vinsters storlek. Den minsta vinsten är med bara ett nummer rätt och ger 4 dollar i vinst. Du har ungefär en chans på 25 att vinna vilket inte känns helt ouppnåeligt.