Backgammon

Hur spelar man backgammon?

Backgammons historia sträcker sig nästan 5 000 år bakåt i tiden, då spelet har upptäckts vid arkeologiska utgrävningar i Mellanöstern. Det är ett brädspel med två spelare, där varje spelare har femton brickor som flyttar sig mellan tjugofyra trianglar (pilar) genom att slå med två tärningar. Målet med spelet är att bli den första spelare som lyckas flytta alla sina femton brickor genom trianglarna och slutligen av brädet. Spelet kräver en kombination av strategi och tur, som kommer genom att kasta tärningarna. Tärningarna kan bestämma utfallet av ett enda spel, men den bästa spelaren kommer att samla ihop ett bättre rekord över många spel, liknande poker. Med varje kast av tärningarna måste spelarna välja från olika alternativ att flytta deras brickor och också hålla motspelarens brickor i åtanke.

Backgammonentusiaster har startat klubbar för sociala tillställningar med backgammonspel. Hobbyspelare kan mötas på kaféer eller till exempel barer för att spela och umgås tillsammans. Vissa backgammonklubbar har deras egna klubblokaler eller tillhandahåller dataanalyser över svåra spel. En del klubbar har märkt en ökning av intresset för backgammon och tror att brädspelets växande popularitet beror på internet. EA Backgammon Chouette tillåter tre eller flera spelare att delta i ett spel, ofta med pengar som insats. En spelare tävlar mot ett team med alla de andra motståndarna och spelare byts av och roteras efter varje avslutat spel. Backgammonklubbar håller också i turneringar. Toppspelarna i regionala turneringar tävlar ofta i stora nationella och internationella mästerskap. Vinnare på stora turneringar kan ibland vinna priser värda tiotusentals amerikanska dollar.

Backgammons spelregler – så funkar det

Syftet med spelet är att vara den första spelare som flyttat alla sina 15 brickor genom trianglarna för att slutligen vara helt borta från spelbrädet. För att börja spelet slår varje spelare en tärning och den spelare med högst nummer flyttar först lika många steg som de två tärningarna visar. Om spelarna får samma nummer måste de slå tärningen igen. Båda tärningarna måste landa helt horisontellt på högra sidan av spelbrädet. Spelarna turas sedan om att kasta tärningarna och slår två tärningar varje gång. Tärningarna avgör hur många steg du får flytta. Vad du ser framför dig är ett fyrkantigt spelbräde med 12 trianglar, även kallat tungor, på ena sidan och likadant på andra sidan, varav halva sidan är ytterplan och andra halvan är spelarnas innerplan.

Plattformar

På flera webbsajter kan du spela backgammon på nätet mot tusentals andra spelare. Vill du spela på nätet slipper du sätta upp brädet och dessutom kan datorn ge dig förslag på hur du kan göra vid nästa drag. Det finns också backgammonappar att ladda ner så att du kan spela på mobilen. Gillar du datorspel finns det flera olika versioner där du spelar mot datorn och dessa kan spelas från nybörjarnivå till avancerad nivå.

Strategier och vinst när man spelar backgammon

När du spelar backgammon finns det i regler tre olika strategier att spela efter. Du kan välja antingen Running Game, Blocking Game eller Back Game. När du slår tärningen första gången märker du snabbt vilken strategi du bör följa, eftersom tärningarna dikterar spelet. Väljer du att satsa på Running Game försöker du så snabbt som möjligt få dina brickor till din egen hemkvadrant. När du kastar tärningen och får höga slag bör du satsa på denna sorts strategi. Blocking Game däremot handlar om att du försöker blockera så många rutor du bara kan, vilket leder till att din motståndare kommer få det svårt att ta sig förbi. Lyckas du med en blockering av minst sex rutor innebär det att motståndaren har sina brickor inspärrade.

Väljer du istället att satsa på Back Game-strategin innebär det troligtvis att ditt motstånd lyckats med antingen Running- eller Blocking-strategin. Här handlar det om att lämna blottar och försöka se till att att så många brickor som möjligt blir utslagna eller inspelade. Du vill att motståndet ska få det så trångt som möjligt för att ta sig igenom spelet. Vinst sker när du lyckats flytta ut alla dina 15 egna brickor in till ditt bo. Som spelare har du som syfte att göra detta så snabbt som möjligt eller att försvåra så mycket du kan för din motspelare. Spelet bygger som sagt på sannolikhetsberäkning och du bör därför också förstå dig på matematiken bakom spelet för att lyckas så bra som möjligt.

Sammanfattning

Backgammon är ett spel med mycket historia bakom sig, då det spelades redan för 5 000 år sedan. Det är ett spel där två personer möts och tanken är att du ska lyckas flytta över dina egna brickor innan motståndaren. Du kan välja olika strategier när du spelar, såsom Running Game, Blocking Game eller Back Game. Oavsett strategi bör du som spelare förstå dig på sannolikhetslära, för bättre utfall under spelets gång. Detta är spelet för dig som gillar strategiska spel men också händelserika spel. Testa redan idag för att se om detta är något för dig och kamma hem en vinst på vägen!